Goed, maar toch slecht.

By laraschrijft

16/07/2009

Category: Uncategorized

1 Comment »

We kijken naar onszelf en anderen op een weegschaal van goed en slecht.

Sommigen, de goede christenen, zijn bvb 90% goed en 10% slecht (Tja, dat is de schuld van ‘het vlees’).
Dan heb je mensen die ongeveer 50% goed en 50% slecht zijn. Een brave heiden of een minder ver geëvolueerde christen die seks voor het huwelijk heeft…
En zo zijn er ook wiens slechtheidspercentage lichtelijk of zelfs serieus veel hoger is dan hun goedheidspercentage, zoals homo’s of moslims of dieven of zo-van-die-meisjes-die-constant-een-nieuw-lief-hebben.
Dit geeft ons het volste recht om op anderen neer te kijken, anderen die slechter of zondiger zijn dan wij.

Maar als het toch zo is, als een mens goed, slecht of een welverdeelde combinatie van de twee kon zijn, dan had Jezus helemaal niet aan het kruis hoeven te sterven. Of misschien had hij wel moeten sterven, maar was het voor een slechter mens dan 30% meer nodig dan het voor ons was. Hij had iets meer genade nodig had om zijn hoger zondigheidspercentage te compenseren.

Het hele punt is net dat wij allemaal 100% slecht zijn en genade nodig hebben. Er zijn geen gradaties voor God! En welk recht heeft een slecht mens eigenlijk om een ander slecht(er) te noemen?

Er is, gelukkig, nog hoop. In die 100% slechtheid, zijn we tegelijkertijd ook 100% heilig. (want Jezus is nu éénmaal gestorven en opgestaan en wij hadden dat even hard nodig als Marc Dutroux)

De weegschaal, en onze nederigheid, moet dus in balans zijn. Niet een balans van 50% goed en 50% slecht, maar ééntje van 100% goed en tegelijkertijd ook 100% slecht, en aan die procenten valt niets aan te passen.

Als we dat ten volle beseffen… gaat dat onze kijk volledig veranderen. Geen fel verhitte discussies meer over homo’s, maar praten vanuit liefde en begrip. In nederigheid toegeven dat we zelf slecht zijn, maar dat Iemand om één of andere onbegrijpelijke reden nog stééds genoeg van ons hield om onze zonden op Zich te nemen… Dat we goed (heilig zelfs!) zijn en dat helemaal niks met onze eigen inspanningen te maken heeft, maar met Zijn liefde voor ons.

Advertenties

One Response to “Goed, maar toch slecht.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: