ENTHOUSIASME

By laraschrijft

20/03/2008

Category: Uncategorized

2 Comments »

We hebben intussen nog vanalles gedaan (een supercoole avond met daklozen in Amersfoort o.a), maar alles vervaagt een beetje bij de gebeurtenissen van de voorbije twee dagen. 

 ’s Dinsdags kwamen we aan in Emmeloord, waar we ons eigen (gigantisch) huis slechts een halfuurtje konden inwijden, omdat we al meteen aan de slag moesten!
Hop, het busje in en naar Jorien Terluins huis. Jorien Terluin is een dynamische jonge moeder die zich bezighoudt met stichting Gave. Dat is een stichting die zich bezighoudt met vluchtelingen. Zij is actief in het asielzoekerscentrum(azc) te Luttelgeest, waar ze -voornamelijk- met jongeren werkt.

Ze verwelkomde ons met soep, boterhammen (en daarop heb ik voor het eerst die anijshagel kunnen proeven van De Ruyter. Als kind keek ik altijd gefascineerd naar de tekeningetjes van speciaal boterhambeleg dat ze hebben, en die wou ik altijd eens proeven…ware het niet dat we die in Belgie niet hebben) en uitleg over het azc. Hoe rekening houden met culturen, wat zijn gevoelige onderwerpen voor vluchtelingen,…
Ze had op de salontafel enkele uitnodigingen liggen voor een tienerkamp voor asielzoekers. Dat leek me echt interessant, dus stak ik er eentje in mijn tas…

Dan gingen we het maar in de praktijk brengen door huisje aan huisje aan te kloppen… Bij menigeen huisje werden we binnen gevraagd en volgestopt met eten. Ookal spraken de inwoners nog geen Nederlands (dit is slechts bij 1gezin voorgevallen eigenlijk, de rest sprak het heel vloeiend)
Zo heb ik bijvoorbeeld heel erg veel over de Armeense cultuur geleerd en hoe Rusland hele goeie dingen heeft gedaan voor dat land.
Het laatste huisje dat we aandeden, was het huisje van Laura, een Roemeense vrouw. Ze was heel christelijk en heeft ons eigenlijk meer bemoedigd dan wij haar! Het was zo’n sterke vrouw, het verbaasde me echt.
Ze vertelde dat ze vroeger echt een heel sterk persoon was, maar het toen heel erg moeilijk was, als vluchteling en asielzoekster. Maar dat ze wel dankbaar was en er beter uit was gekomen, dat ze nu -zoals de bijbel zegt- kan lachen met de lachenden en huilen met de huilenden. Dat ze nu weet wat mensen meemaken en ze God daar dankbaar voor is… WAAAAAAAAAAT?!?!?
Toen ik toevallig aan die folder in mijn tasje dacht, zei ik terloops iets over dat kamp voor vluchtelingen. Ze werd heel erg stil en zei dat ze daar al heel lang voor aan het bidden was en wij echt door God waren gestuurd…Amai mijne frits!

De dag erna was het vrouwenochtend voor asielzoeksters. Jorien heeft dat heel goed geleid, het was ongelofelijk om te zien hoe Moslimvrouwen daar opwekkingsliedjes aan’t zingen waren! Die zongen over Jezus!
Toen de vraag werd gesteld;”wat zegt de naam Jezus je”, naar aanleiding van Pasen, zei één van de vrouwen dat ze de film had gezien, maar er helemaal niets van begreep. Maar dat haar dochter gisteren thuis was gekomen van school en haar het hele paasverhaal had uitgelegd. Ze wou de film heel graag opnieuw zien met Jorien, zodat die kon uitleggen… En dat lieten de meeste vrouwen zich geen twee keer zeggen… Zij wouden ook graag mee!
Laura was ook daar, zo een ongelofelijke vrouw is dat toch, ze verbaast me iedere keer weer!

In de namiddag hadden we een kinderfeestje georganiseerd. Hiervoor hadden we een sportzaal ter beschikking. We begonnen met een liedje (ben je groot of ben je klein) en een verhaaltje, daarna was er vrij spel (reis rond de wereld), voetbal of knutselen. Een heel duf feestje in Vlaamse en Nederlandse termen dus. Geen kind dat daarover nadenkt!
Maar die kinderen gingen echt helemaal wild! Een van de meisjes vroeg verbaasd: “waarom DOEN jullie dit eigenlijk, ik snap het niet?”
              …en dan besef je ineens dat niemand echt iet sdoet voor die kinderen. Dat een belachelijk ‘saai’ feestje al zo speciaal is voor hun! Wauw.

Als je die kinderen trouwens vroeg waar ze vandaan kwamen, zeiden ze standaard;”van luttelgeest”
“en je ouders”
“die komen van Afghanistan.”

Stuur zo’n kind maar eens terug… kent niets van zijn eigen cultuur, zijn eigen taal niet, heeft alle vriendjes hier…jawadde

Advertenties

2 Responses to “ENTHOUSIASME”

  1. wauw, ge maakt daar nogal es wa mee!
    Wat fijn dat ge door zo’n kleine dingetjes die kindjes even blij kunt maken 🙂
    ‘Be the change you wanna see in the world’ .. en gij zijt het perfecte voorbeeld.
    Respect meid! Blijve gaan!
    xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: