En plots…

By laraschrijft

16/02/2008

Category: Uncategorized

2 Comments »

is wat je dacht dat juist was, niet meer zo juist… Ik ben iemand die altijd wel pro-open grenzen was. Ik wist dat er wel problemen waren, maar meestal zag ik enkel de egocentrische problemen. Problemen die autochtonen hebben, omdat ‘hun job wordt gestolen’. En dat kon ik weer relativeren, door te bedenken dat autochtonen en allochtonen evenveel recht hebben op die job. Maar vandaag sprak ik met daklozen. Veel daklozen. Oost-Europeanen. Mensen die hier volledig legaal zijn en hier heel gemakkelijk geraken… maar niet de juiste diploma’s en kwalificaties hebben om te voldoen aan de hoge west-europese normen om een job te vinden. Mensen die het helemaal niet zo slecht hadden in hun thuisland, maar die op goed geluk met mooie dromen naar hier afzakken… om dan op straat te belanden. Ik wil mensen geen vrijheid ontnemen. Ik wil niet dat mensen naar een land willen komen, maar tegengehouden worden door grenzen en wetten. Maar die grenzen zijn dus ook beschermend. Het beschermt hun van een vergissing, waarvan ze niet weten dat het een vergissing is. Maar als de grenzen er zijn, zullen ze dat toch nooit ontdekken en onvervulbare dromen hebben… en is dat dan zo eerlijk?

Advertenties

2 Responses to “En plots…”

  1. in mijn ogen hecht je te veel waarde aan het begrip grenzen. het is waar dat grenzen in sommige gevallen beschermend alsook isolerend kunnen werken maar eigenlijk is dit geheel naast de kwestie, vind ik dan. Het gaat hem niet om de grenzen maar om de mensen, legaal of illegaal ieder mens gelijk. Wat is er zo fout aan mensen die hun dromen volgen? In jouw stuk maak je melding van mensen die hun dromen niet in vervulling zagen gaan of misschien buiten proportionele verwachtingen hadden, nu waarschijnlijk zijn er ook mensen die er wel in geslaagd zijn hun dromen waar te maken. Maar ook dat is eigenlijk weer ondergeschikt aan t meest pure dat er achter ligt nl een mens bereid alles achter te laten voor een ideaalbeeld, een overtuiging die groot genoeg is om het lef te hebben ergens anders van nul af aan te herbeginnen daar moet men niet overbeschermend tegen zijn maar ze juist meer steun verlenen. In de westerse kapitalistische propagandasysteem worden waanbeelden moedwillig gecreeerd laat dan ook hetzelfde criminele systeem zorg dragen voor ziij die door de realiteit minder goed gezien zijn geweest. Grenzen zijn waardeloos.

  2. Wel beste Lara, dit is nu juist de problematiek die de andersglobalistische beweging aanklaagt. De oplossingen zijn er in hopen, maar gesloten grenzen werken niet, mensen die in serieuze armoede leven laten zich niet tegen houden door zoiets banaals als wetten. Jaarlijks sterven er namelijk honderden mensen die Fort Europa willen binnenkomen (vooral vanuit Afrika). Langs de andere kant zijn open grenzen ook niet de oplossing, want ze speelt de kapitalistische elite in de kaart die dolgraag aanvoer heeft van mensen die de Europese arbeidswetten niet kennen en dus gemakkelijk uit te buiten zijn (of het groeiende leger werklozen vervoegen en zo gebruikt worden om de lonen te laten dalen).
    De oplossing moet dus gezocht worden op een fundamenteler niveau, in onze huidige maatschappij is er geen goede oplossing, want winst staat boven mensen. De oplossing ligt dus niet in dit of dat deelaspect te veranderen, maar in een (r)evolutie van de hele samenleving.

    Tot zover de uitleg van prof. Anarchicus Bram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: